Ciasto z agrestem i kruszonką

Moi Drodzy dziś będzie krótki wpis ale bardzo motywujący :)
Po długich dniach, tygodniach i 2 miesiącach stagnacji powracam z nową energią i siłą, chyba jak upały tego lata. Właśnie zaczęłam treningi z dziewuchami z mojej miejscowości. Tego mi trzeba było :) mega fun i morze potu. Motywacja w grupie to nie to samo co ćwiczenia z płytą. Polecam każdemu!
Roweru nie porzucam, gdyby ktoś, coś, to ja zawsze chętna :) trasy krótsze, dłuższe i nawet te z atrakcjami.
Do treningu dorzucam fajny przepis na ciasto z agrestem i kruszonką. Jest super, tajemniczym składnikiem jest kokos. Sprawdziłam, ciasto dobre na pikniki i wycieczki. POLECAM :)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 100 g wiórek kokosowych 4 duże jajka 200 g masła ¾ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ szklanki mleka
ok. 0,5 kg agrestu

Kruszonka:

100 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruszonkę, następnie odstawić ją do lodówki.

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z połowa cukru na puszystą masę. Do masła oddawać po żółtku i nadal ucierać. Dodać
w 2 partiach przesianą make z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać mleko i wiórka kokosowe, połączyć składniki. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Pianę z białek dodać do ciasta i połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć odszypułkowany agrest i lekko go docisnąć. Na agrest rozsypać kruszonkę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 170° C i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>