Chlebek odrywany

Wakacje to czas wyczekiwanych spotkań. Oczywiście jest to najintensywniejszy okres wypełniony poznawaniem nowych ludzi, ale największe emocje wzbudzają spotkania z przyjaciółmi. Kiedy to jak za dawnych młodzieńczych lat siadamy w parku i wracamy do przeszłości, w której nam było wyjątkowo dobrze lub tylko pamiętamy to co dobre. Podczas spotkania dobrze mieć coś „na ząb” może nawet mały piknik. Gdy mamy już dobre towarzystwo i pyszne jedzenie, to polecam również aktywność fizyczną w postaci jazdy rowerem. Nic tak nie podkręca apetytu ja wspólny wycieczka. Zadbajmy o naszych najbliższych i zaproponujmy im optymalny wybór na piknik. CHLEBEK Z BAZYLIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI to moja propozycja dla Was. Bardzo efektowny i smaczny, sprawdzi się idealnie i zastąpi zwykłe pieczywo.

Chlebek do odrywania to doskonały wypiek, jako podstawa do kanapek, czy przekąska lub dodatek do kiełbaski z grilla. Dobrze sprawdzi się w wersji piknikowej. Poprzez krojenie ciasta na kawałki chlebek ma ciekawą strukturę a smak można dowolnie udoskonalać dla własnych potrzeb i nadawać mu wyrazistości. Szczególnie przypadł mi do gustu z dodatkiem bazylii, suszonych pomidorów oraz sera. Chlebek tworzy wielką kanapę z nadzieniem w stylu włoskim, jest fenomenalny i pachnący. Specjalnym dodatkiem w chlebku jest margaryna Omega Optima, zawiera ona kwasy tłuszczowe Omega 3, które nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, dlatego powinniśmy je dostarczać z pożywieniem.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 320 ml ciepłej wody 2 łyżki roztopionej margaryny Omega Optima1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonej bazylii

Nadzienie:

2 łyżki roztopionej margaryny Omega Optimakilka suszonych pomidorów 200 g startego żółtego sera

Wykonanie:

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dolać ok. 4 łyżek ciepłej wody, wszystko razem wymieszać. Miseczkę przykryć czystą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu. Do osobnej miski dodać mąkę, bazylię, sól, wszystko razem wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować dodać je do mąki, Wlać resztę wody i dodać roztopioną margarynę. Wszystko razem połączyć i zarobić ciasto (nie powinno się kleić do rąk). Miskę z ciastem odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice oprószoną mąka i rozwałkować na prostokąt. Pomidory odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie pokroić w mniejsze cząstki. Ciasto posmarować roztopioną margaryną, ułożyć na nim suszone pomidory, a na wierzch zetrzeć ser żółty. Składniki docisnąć do ciasta. Tak przygotowane ciasto pokroić w pasy, które następnie układać jeden na drugim. Następnie pasy kroić na kawałki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, stawiając ją pionowo ułożyć w niej kawałki ciasta. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu. Piec ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 °C.

Smacznego

Optymalny wybór na piknik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>