Ciasto tiramisu z truskawkami

Witajcie :)

Mam dla Was obiecane tiramisu z truskawkami. Jest wyśmienite, nie za słodkie, truskawkowe, kremowe, z delikatnie wyczuwalnym amaretto dla podkreślenia smaku. Czy mam coś jeszcze dodać, aby Was zachęcić do zrobienie go w ten nadchodzący długi weekend?

Tiramisu kojarzy mi się z tematem uczuć i miłości <3 W wolnym tłumaczeniu oznacza „Unieś mnie wysoko„.

Ja jestem w pełni usatysfakcjonowana i nasycona tym deserem. Więc głowa do góry i w chmury!

Składniki:/blacha 20×30 cm/0,5 l śmietanki 30% 500 g serka mascarpone ok. 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania biszkoptów tzw. ladyfingers (ok. 400 g)

Dodatkowo:

½ szklanki świeżo zaparzonej, mocnej i osłodzonej kawy kieliszek amaretto kakao truskawki

Wykonanie:

Kawę ostudzić i połączyć z amaretto. Biszkopty ułożyć na dnie formy i nasączyć je kawą za pomocą pędzelka.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i wszystko razem połączyć. Następnie partiami do śmietanki dodawać  serek mascarpone i nadal ubijać.

Połowę kremu wyłożyć na biszkopty, oprószyć kakao i ułożyć połówki truskawek. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je kawą. Wyłożyć resztę kremu i wierzch udekorować kakao. 

Deser schłodzić w lodówce, najlepiej pozostawić na całą noc.

Smacznego

 

 

 

 

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

2 przemyślenia na temat “Ciasto tiramisu z truskawkami”

  1. ~edyta pisze:

    Mmmmm… podejrzewam że smakuje wyśmienicie :) bądź tu częściej i zaskakuj czymś nowym:) bo ja naprawdę często korzystam z Twoich przepisów :)

  2. ~Justyna pisze:

    Uwielbiam ten okres :-) Truskawki dobre na wszystko i pasujące do wszystkiego :-)

Odpowiedz na „~edytaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>