Ciasto z kremem krówkowym i słonecznikiem w karmelu

Wsiadam do autobusu. Za oknem krajobraz wiosny. Kwitną migdałki i magnolie a forsycje przeżywają swoją druga i zarazem ostatnią młodość. W szybie odbija się eksplodująca zieleń trawy. Tyle czekamy na wiosnę a ona nigdy nie zagrzeje długo miejsca. Szybko odchodzi a my zaskoczeni pytamy, czy to już?. Co może nas uratować przed przeoczeniem jej wszystkich aspektów? Uwaga i poświęcenie jej więcej czasu.

A 60 km dalej, wiosna czekan na górali pod pierzynką białego puchu. Taki żart, zapytacie. Sądzę że pogoda na Podhalu kształtuje tylko twardy charakter ludzi. Daje do zrozumienia, że to wy musicie się podporządkować, nie odwrotnie. Trzyma nas wszystkich w ryzach.

Wiosennie czy zimowo :) zapraszam na ciastko ze słonecznikiem w karmelu – nowa, pyszna i słodka jeszcze świąteczna wersja. Publikuje po Wielkanocy, bo w sobotę nie było nawet chwilki, żeby usiąść i napisać.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

6 dużych jaj ¾ szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao ⅓ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Nasączenie:

½ szklanki zaparzonej kawy

Krem:

2 puszki masy krówkowej w temp. pokojowej 480 g masła 300 g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka kieliszek wódki herbatniki

Polewa:

4 łyżki wody 4 łyżek cukru 80 g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru

Wykonanie:

Biszkopt:Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, nie przerywając miksowania. Kolejno dodać żółtka i nadal miksować. Kakao, mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miseczki. W kilku partiach dodawać suche składniki do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszając łyżką. Uważać aby piana nie opadła. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 °C. Piec 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika. Po upieczeniu biszkopt rzucamy na blat z wysokości ok. 30 cm. 

Krem: Na patelni roztopić 80 g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie rumienić. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i wyrównać. Tak przygotowany słonecznik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 15 minut, aż słonecznik ładnie się zarumieni. Należy obserwować, żeby się nie przypalił. Po wyjęciu, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masło w temp. pokojowej ucierać mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Następnie dodać masę krówkową i ucierać do połączenia. Do masy skruszyć ¾ słonecznika w karmelu i wymieszać.

Biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć krem ze słonecznikiem. Na wierzchu ułożyć herbatniki, które nasączyć wódką za pomocą pędzla.

Polewa:Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, aż polewa zgęstnieje. Ostudzić a następnie polać ciasto i na wierzchu skruszyć pozostały słonecznik.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.

Smacznego

  Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>