Babka na kisielu

Nie ma Wielkanocy bez babek, dosłownie i w przenośni :) Babka musi się pojawić w koszyku każdego z nas.
A ta BABKA to księżniczka wśród babek. Pięknie różowa, puszysta i z piaskową konsystencją. Oblana polewą z białej czekolady
i udekorowana kolorową posypką. Będzie piękna ozdoba świątecznego stołu.
Jedzący chwalili i ja też jestem z niej zadowolona. Czy rzeczywiście taka fajna oceńcie sami, ja polecam ją z całego serducha <3

Składniki:

250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka kiśli wiśniowych bez cukru (ok. 5 opakowań) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek.  Stale ucierając dodawać po jednym żółtku żółtka. Mąkę, kisiel
i proszek do pieczenia przesiać i partiami dodawać do masy, dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę. Pianę z białek wmieszać za pomocą łyżki do masy. Ciasto przelać do formy silikonowej lub metalowej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>