Kurczak w boczku z kurkami

Stało się! Dzień się wydłuża a dla mnie to on uszczupla się z minuty na minute. Nocne pisanie może nie wpływa na elokwencję
ale za to obfituję w dobre rzeczy. Dlatego dziś będzie krótko i treściwie. Chociaż nie zawsze u nas się to tak odbywa. Czasem bywa
tak, że trudno zadowolić wszystkich członków rodziny. Już były momenty kiedy odchodziłam od zmysłów, co tu zrobić byle tylko
nie trzeba było dla każdego osobno gotować.

Kurczak w boczku z kurkami stał się wypadkową kilku dobrych pomysłów. I summa summarum żaden osobnik nie grzebał, kręcąc nosem, a na talerzach nic nie zostało. To chyba wyszło :)
Obiad był treściwy i pierwsza klasa!

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka sól świeżo zmielony kolorowy pieprz około 12 plasterków cienko pokrojonego boczku

Wykonanie:

Pierś przekroić w połowie, a następnie każdą połówkę w poprzek na 2 cieńsze filety. Doprawić solą i pieprzem. Plastry boczku ułożyć
na desce tak, aby nico nachodziły na siebie. Ułożyć na nich pierś z kurczaka i zawinąć. Przygotowane mięso położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 30 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić
je na moment aby odpoczęło. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem kurkowym.

Składniki na sos kurkowy:

ok. 200 g kurek (u mnie obgotowane, następnie zamrożone) 100 ml bulionu drobiowego 125 ml śmietany do zup i sosów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 

Wykonanie:

Patelnie rozgrzać z 2 łyżeczkami masła, dodać kurki i smażyć 2-3 minuty, co chwile mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do kurek dolać bulion i gotować na większym ogniu 4-5 minut, aż powstały sos zacznie się redukować. Następnie dodać śmietankę i zagotować,
aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki.

Smacznego

Jedno przemyślenie na temat “Kurczak w boczku z kurkami”

  1. ~Kluska pisze:

    Kurki zimą….. Mniam! W kurkach znajdują się śladowe ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz składników odżywczych (cynk, wapń, fluor, jod, potas). Kumulują się głównie w kapeluszach. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>