Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Zima to świetna pora na rozgrzewające przyprawy. Tym razem za sprawą kardamonu i cynamonu przenosimy się w wypieki skandynawskie. I tak oto niezbyt ceremonialnie upiekłam szwedzkie bułeczki kardamonowe.

KANELBULLAR to najbardziej rozpoznawalne bułeczki w Szwecji. Niezwykle pachnące i aromatyczne. Smaczne i słodkie z dodatkiem pikantno- cytrynowej nuty kardamonu. Kardamon budzi w ludziach miłość albo niechęć. Ten przepis miał sprawdzić czy moja rodzina lubi tą przyprawę. Dlatego do ciasta dodałam tylko łyżeczkę kardamonu, niewielki dodatek był również w nadzieniu. Dla osób które również chcą przetestować preferencje rodziny polecam ten przepis. U mnie bułki wyszły pyszne, nie leżały długo na kuchennym stole ;) Osobiście już wiem, że mogę szaleć z kardamonem. Lubią go tak samo jak cynamon.

Motyw Skandynawski wszystkim znany i modny już od jakiegoś czasu. Dlatego u mnie również musiał zostać wypróbowany.

Szwedzkie bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem, sprawdźcie czy warto je upiec.

Składniki:

450 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 40 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka kardamonu

Nadzienie:

2 łyżki roztopionego masła 3- 4 łyżki cukru brązowego 2-3 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki kardamonu

Wykonanie:

Dróżdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i ¼ szklanki ciepłego mleka, dostawić do wyrośnięcia.

Do miski dodać mąkę, kardamon, pozostały cukier, jajko, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko, a następnie połączyć składniki. Podczas wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Ciasto podzielić na 10 części. Wałkować każdą na placek w kształcie prostokąta. Ciasto posmarować masłem za pomocą pędzelka posypać cukrem, cynamonem i kardamonem. Lekko wetrzeć nadzienie. Zwinąć w rulon i ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, pozostawiając jeden z końców nie przecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki i zwijać w supełek. Kanelbullar zwiją się zupełnie inaczej niż ja tutaj. Polecam obejrzenie filmiku. Gotowe bułeczki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 °C przez 12-15 minut.

Smacznego

3 przemyślenia na temat “Szwedzkie bułeczki kardamonowe”

  1. ~Agnieszka pisze:

    Ja kocham kardamon tak samo jak cynamon i imbir, więc takie korzenne bułeczki z kubkiem mleka lub gorącego kakao to najlepsza na świecie przekąska. I tak pięknie zakręcone :)

  2. Wyglądaja przepysznie! Koniecznie muszę spróbowac :-) Zapraszam do mnie po sporą porcję zdrowych przepisów :-) http://www.czystamicha.blog.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>