Zakręcone brioszki z jabłkiem

Zabieram się za ten wpis już kilka dni. Zawsze mi coś wyskoczy, albo brakuje weny.Jednak brioszki wyszły genialne i muszę się nimi z Wami podzielić. Przymusowe wolne sprzyja zakręcaniu nowych bułeczek. ZAKRĘCONE BRIOSZKI z PRAŻONYM JABŁKIEM po upieczeniu są delikatne i lekkie jak puch. Z ciastem dobrze się pracuje, dodaję zdjęcia które pomogą w formowaniu. No chyba nic więcej nie mogę zrobić aby Was zachęcić do pieczenia :)

Polecam gorąco pyszne jabłkowe brioszki!

Składniki:

500 g mąki tortowej ⅓ szklanki cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła

Dodatkowo: słoik z prażonymi jabłkami jajko do posmarowania cukier kryształ gruby cynamon

Wykonanie:

Dróżdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i ¼ szklanki ciepłego mleka, dostawić do wyrośnięcia.

Do miski dodać mąkę, pozostały cukier, jajko, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i połączyć składniki. Podczas wyrabiania dodawać roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Ciasto podzielić na 6-8 części. Wałkować każdą na placek w kształcie prostokąta. Ciasto posmarować prażonymi jabłkami, naciąć po skosie, następnie zwinąć w rulon. Zwinięty rulonik zawinąć w ślimaczek, końcówkę włożyć pod spód bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180 °C. Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżeczka wody i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Piec przez około 25 minut.

/Użyłam własnych jabłek prażonych z dodatkiem goździków i cynamonu. Dodatkowo są one o połowę mniej słodsze, dlatego moje bułeczki posypałam cukrem pudrem./

Smacznego

2 przemyślenia na temat “Zakręcone brioszki z jabłkiem”

  1. ~Arkadiusz pisze:

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

  2. ~Cukry Proste pisze:

    Nie widziałam jeszcze tak zawijanych brioszek:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>