Zakręcone bułki z kremem czekoladowym

Lubie gdy za oknem zima, a wiatr rozwiewa majestatycznie płatki śniegu. Kiedy wszystko pokryte jest białym iskrzącym się śniegiem,
aż skrzypi pod butami. Najchętniej wtedy zakładam wysokie skarpety, ubieram kolorową czapkę i wychodzę na spacer z psem. Lubię patrzeć na oszronione drzewa i biegające sarny po pustych polach, taka zimowa elegancja. A po powrocie gorąca herbata i ciepły piec. W takim momencie nie może zabraknąć miski z ciastem drożdżowym. Potrzeba ciepła
dla niego jest również zbawienna dla mnie. Proste skojarzenia i proste przyjemności. ZAKRĘCONE BUŁKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM pasują do aury za oknem. Efektowne drożdżówki z czekoladą, mój faworyt na mroźne wieczory. Ciasto drożdżowe jest sprężyste i nie sprawi Wam problemów przy formowaniu. Uwielbiam pracę z ciastem drożdżowym, a jeszcze kiedyś było dla mnie górą lodową. Nie opieram się długo chęci upieczenia drożdżówek. Z tym nie da się walczyć, szczególnie
gdy mam wolny czas. Za nami pierwszy długi weekend, ja nie próżnowałam. Pierwszy dzień upłynął mi wśród ciepła rodzinnego
z luksusem braku planów na cały dzień- chwilo trwaj! Dobrze było cieszyć się tym, co tu jest. Jednak nie należę do ludzi pozostających w egzystencji i muszę działać. Dlatego sobota odbyła się pod znakiem znajomych i małego szaleństwa. 
A dziś praca i walka z systemami solarnymi, chyba ostatnia w tym wydaniu. Nie zapominajmy jednak o przyjemnościach.

Dobrego poniedziałku, Kochani.

Składniki:

500 g maki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła⅓ szklanki cukru  1 szklanka mleka

Dodatkowo: krem czekoladowy

Wykonanie:

Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru dodać kilka łyżek ciepłego mleka. Wszystko razem wymieszać,  przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski dodać mąkę, resztę cukru, wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn
oraz pozostałe mleko, wszystko razem połączyć. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło (pamiętać aby nie było gorące!). Wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste (około 10 minut). Wyrobione ciasto pozostawić w misce, następnie przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Wałkować każdą na kształt prostokąta. Następnie posmarować kremem czekoladowym
i zwinąć w rulon. Każdy przekroić wzdłuż na pół i zwijać bułeczki. Gotowe układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia
i odstawić do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 180 °C, bułeczki piec przez 20 minut.

Smacznego

 

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

3 przemyślenia na temat “Zakręcone bułki z kremem czekoladowym”

  1. ~Cukry Proste pisze:

    Pysznie zakręcone drożdżówy:)

  2. ~Marzena pisze:

    Bardzo fajne bułeczki :-)

  3. ~Renia_Ko89 pisze:

    Te popularne drożdżówki występują tradycyjnie z makiem, nieprawdaż?To ten sam przepis? Uwielbiam drożdżowki. Drożdże są bogate w kompleks witamin z grupy B oraz wiele innych minerałów, stąd polecane są na mocne włosy, paznokcie, a także ładną cerę. To musi być pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>