3 BIT

Witam w 2017 roku!
Czuję że stary rok przebiegł szybkim sprintem. Cokolwiek, by o nim nie powiedzieć: na brak wrażeń nie mogłam narzekać.
I tak sobie myślę, że właśnie taki powinien być kolejny rok- pełen wyzwań, które wypychają nas z strefy bezpieczeństwa i domowego ciepełka. Żeby zawsze było ciekawie, działania nadają wyjątkowości i uczą za każdym razem. Lepiej mówić żałowałbym, niż żałować!
Tylko samozaparcie i ciężka praca są wstanie doprowadzić do upragnionych rezultatów. Porażka, a cóż to takiego? Ona daje
nam szansę na coś nowego. Ważne jest aby otaczać się dobrymi ludźmi i dzielić się z nimi uśmiechem, szanować swój czas
i znać swoją wartość. Czasem wypada być egoistką- myśleć co jest dla mnie dobre, a nawet najlepsze.

Wszystko co przyniesie Nowy Rok należy przyjąć, ale zmieniać i wywracać do góry nogami, tak aby potem nie żałować.
Czas nie będzie czekał. Chcesz czegoś, rusz się, spróbuj, walcz, marzenia są po to by je spełniać.

Czy jesteście teraz gotowi na słodkości w Nowym Roku???

 Mówią, że to ciasto zna każdy, a większość własnoręcznie robiła. Jak sadze, nie potrzebuje ono większej rekomendacji.
3 BIT- słodycz nie do ogarnięcia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje. Składa się z warstwy kajmakowej, budyniowej i bitej śmietany. Pomiędzy układamy herbatniki, które gdy zmiękną świetnie wkomponują się w całość. Starałam się aby warstwy masy budyniowej
i śmietanowej nie były przesłodzone, bo już sama masa korówkowa jest przesłodka <3
Ciasto idealne dla osób początkujących, którzy chcą zaimponować gościom na imprezie. 3 BIT lubi być schłodzony i krojony drugiego dnia, więc dajmy mu odpocząć. Przed podaniem warto wierzch posypać startą gorzką czekoladą lub posypką.

U mnie sprawdziło się w tym świątecznym czasie. Przepis jest na dużą blachę słodkiej przyjemności :)

Składniki:

Masa budyniowa:

750 ml mleka80 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 40 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczane

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%  dobrze schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny ⅓ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 2 duże opakowanie herbatników gorzka czekolada lub posypka czekoladowa

Wykonanie:

Dno formy wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową włożyć do garnuszka z gorącą wodą i zaczekać,
aż będzie bardziej płynna, najlepiej delikatnie przemieszać. Następnie wyłożyć masę kajmakową na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejna warstwę ciastek. Na czas przygotowania budyniu włożyć do lodówki.

500 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
Do zimnego mleka powoli, cienkim strumieniem wlewać gorące mleko nie przerywając miksowania. Całość przelać do garnuszka
i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając do mocnego zgęstnienia masy (gdyby pojawiły się grudki gorący budyń należy zmiksować i będzie aksamitny). Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek. Pozostawić
do wystudzenia.

Żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Cały czas miksując powoli wlewać ostudzoną żelatynę. Wyłożyć na ciasto. Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc,
przed podaniem posypać czekoladą lub posypką.

Smacznego

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>