Piernik bożonarodzeniowy

Piernik piekę zwykle 2 dni przed wigilią, czyli na ostatnia chwilę. Zawsze robię dużą blachę aby potem przekroić na pół i mieć 2 pierniki. Każdy przekładam powidłami lub konfiturą wiśniową bo doskonale do tego pasuje, i całość polewam czekoladą. Nie zapominam
o ozdobieniu, zazwyczaj wykorzystuje kolorowe posypki i żurawinę aromatyzowaną nalewka z aronii. Gdy takowej nie posiadacie, wiśniówka również się sprawdzi.

To przepis na świąteczny piernik, dla tych co potrzebują piernika na już, bez dojrzewania, czekania, tak od ręki. Nie musi on leżakować, chociaż leżakowanie, jak każdemu piernikowi dobrze mu robi. Przełożony domową konfiturą wiśniową i otulony czekoladową kołderką kusi i pachnie. Kwaskowatość i aromat wiśni świetnie łączy się z korzennym słodkim ciastem. Być może już w przyszłym roku dojrzeję
do piernika staropolskiego.

W święta jednak warto mieć tzw.”pewniaki” coś co nie sprawi problemów podczas pieczenia. Ja uwielbiam smak piernika, jest taki klasyczny i nie wyobrażam sobie świat bez niego. Pychotką!

Składniki:

3 jajka 1 ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego 1 szklanka śmietany 18%2 łyżki zimnej wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonejprzyprawa do piernika 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

2 tabliczki czekolady suszona żurawina nalewka z aronii lub wiśniówka kolorowa posypka

Wykonanie:

Żurawinę zalać nalewka z aronii i pozostawić, aż owoce wchłoną alkohol. Najlepiej odstawić żurawinę na kilka godz. Ja osobiście robię
to w słoiczku, zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka dni.

Margarynę utrzeć z cukrem, żółtka oddzielić od białek. Dodawać do margaryny po jednym żółtku i nadal ucierać. Następnie dodać miód, wodę, śmietanę nie przerywając ucierania. Kolejno dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika.

Z białek ubić sztywna pianę i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wypełnić ją ciastem. Piec w temp. 150-160 °C przez 40-60 minut. Gdyby piernik zaczął lekko się przypalać, należy nakryć górę folia aluminiową. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem.

Ciasto wystudzić, następnie podzielić na 2 pierniki, każdy przeciąć na pół i przełożyć konfiturą wiśniową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią pierniki a następnie udekorować odsączoną żurawiną  i kolorową posypką.

 

Mój przepis na Piernik Bożonarodzeniowy zgłosiłam na Festiwal Pierniczków w Majanowe pieczenie.

Zapraszam wszystkich do skorzystania z zaproszenia i wspólnej zabawy.


http://majanaboxing.blox.pl/2016/11/10-Festiwal-Pierniczkow.html

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

3 przemyślenia na temat “Piernik bożonarodzeniowy”

  1. ~Uska822 pisze:

    Sylwus piernik jest pyszny:-)tak nam zasmakował w Święta że na Sylwestra trzeba było znowu upiec:-)

    1. KolorySmaków pisze:

      Podwójnie się ciesze ;) i wiem że mieliście dobre ciasto na święta i na Sylwestra!

  2. ~Majana pisze:

    Witaj. :)
    Bardzo się cieszę, że dodałaś swój piernik do Festiwalu Pierniczków.
    Pozdrawiam serdecznie. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>