Łosoś ze szpinakiem

Już prawie końcówka roku, szybko minęło. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że znowu trzeba będzie coś pożegnać. Jednak teraz wiem,
że TEN rok był niezwykły, zabiegany, owocny w zmiany, nowe doświadczenia, chwile wzruszeń i uniesień. Wiem, że będzie
co wspominać, już teraz oglądając zdjęcia z minionych wydarzeń jestem wewnętrznie przepełniona szczęściem :)  Pierwsze praca o jakiej marzyłam, a potem już się samo potoczyło. Największy start był końcem sierpnia i wtedy dostałam lekkiej zadyszki, a to był dopiero początek. W pewnym momencie od intensywności życia, zamarzyłam zwolnić tempo. Udało
się wyhamować z przytupem dopiero początkiem listopada. Zaplanowałam sobie po drodze, że na święta będę wiotka i gibka, jednak nie wszystko poszło po mojej myśli. Ale bawiłam się wyśmienicie, jak buszująca łania we zbożu :) Śmieszne, ale trafne określenie! 

No cóż nie udało się zapanować nad wszystkim, co nie zostało zgubione do tego potrzeba akceptacji. Dziś chwila relaksu, dlatego przygotowałam pyszny obiad, ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM. Ostatnio nie tylko zaniedbałam dietę, ale i TU trochę mnie mniej. Brakuje
mi weny i czasu na gotowanie. Wolny czas przeznaczam na przygotowanie się do ….. (tego dowiecie się niebawem :) nie chcę zapeszać ) Z racji 1-dniowego urlopu udało mi się stworzyć smaczne danie z łososia. Zastanawiam się czy nie zrobię go na wigilię, w zamian
za tradycyjnego dorsza. 

Tymczasem zostawiam Was z delikatną i soczystą rybką.

Składniki:

1 filet z łososia (około 170 g)

Marynata:szczypta ostrej papryki 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju

Szpinak: 2 garści świeżego szpinaku 1 mały ząbek czosnku ½ łyżeczki masła 3 łyżeczki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Łososia opłukać, następnie włożyć nóż pomiędzy skórkę a mięso, odciąć skórkę. Filet doprawić solą i pieprzem.

Składniki marynaty wymieszać i nasmarować nią łososia. Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać wraz z naczyniem żaroodpornym do 210 °C. Włożyć zamarynowanego łososia i piec przez 15 minut.

Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się lekko zarumieni wrzucić szpinak, podgrzewać aż zwiędnie. Ściągnąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodać jogurt naturalny i wymieszać.

Na upieczonego łososia wyłożyć szpinak, podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego

2 przemyślenia na temat “Łosoś ze szpinakiem”

  1. ~Edyta pisze:

    Pycha, pycha, pycha :) uwielbiam łososia, też o nim myślę by pojawił się na wigilijnym stole, ale u mnie ryby to jadam tylko ja i dzieciom staram się jakoś przemycać, więc muszę to jeszcze przemyśleć :)
    Zaciekawiłaś mnie do czego się tak przygotowujesz :) heheh
    Pozdrawiam

    1. KolorySmaków pisze:

      Oj u mnie też ryby jedzą rzadko, niestety.
      A co do przygotowań to myślę, że za jakiś czas wszystko się rozstrzygnie i na pewno się z Wami tym podzielę. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>