Tropikalna owsianka

Wbrew pozorom lubię leniwe śniadania, a moja lista apetycznych poranków jest bardzo długa. Zacznę od zbóż które uwielbiam,
i nie są one ani nudne, ani mdłe. Moja owsianka to podróż w ciepłe klimaty, jest trochę tropikalna z pyszną persymoną.
Ten owoc zasługuje na salwy! W owsiance nie ma nic skomplikowanego, można uznać ją za poranną. Bo przed wyjściem z domu jesteśmy wstanie ją przyrządzić. Naturalną słodycz gwarantuje dojrzałe kaki i banan. Jednak nie mogło w niej zabraknąć orzeźwienia na dobry początek dnia. Jeżeli taka dawka fruktozy wciąż będzie dla Was za mała możecie owsiankę zjeść z miodem.Jako bazę wybrałam płatki ryżowe, dla mnie są po prostu delikatniejsze. Fajny smak wnosi również uprażony sezam. Skąd taki pomysł? Ciężko powiedzieć. Absurd prowokuje kreatywność :)Owsianka jest wyborna i akurat pisze to wielbiciel wszelkich owsianek (miejcie to na względzie).

Dla zabawy można powycinać z kaki dowolne kształty- ja użyłam gwiazdek. Powoli zaczynam wczuwać się w święta :)

Gdyby ktoś własnie śpieszył się do pracy, szkoły czy na uczelnie to trudno. Ja jeszcze chwilkę posiedzę nad miseczką i też potem znikam w czeluściach biura :)

Składniki:

50 g płatków ryżowychjogurt naturalny owoce: dojrzałe kaki, banan, grejpfrut, granat sezam

Wykonanie:

Płatki ryżowe wsypać do miseczki i zalać gorącą woda. Woda powinna sięgać niewiele ponad powierzchnię płatków. Całość przykryć
i odstawić, aż płatki napęcznieją. Sezam uprażyć na suchej patelni. Powinien ładnie pachnieć i lekko się przyrumienić. Do miseczki
z płatkami dodać kilka łyżeczek jogurtu naturalnego oraz pokrojone owoce. Posypać ziarnami granatu i podprażonym sezamem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>