Ciasteczka warszawskie

Najbardziej w kość daję chyba wszechobecna ciemność. Ostatnio jedynym lekarstwem na nią był Super Księżyc. Czarny scenariusz atakuje już od rana, w dodatku współgra z moim niedospaniem. Powrót, zrobienie małej kawy i głębokie ciemności. Wydawać się może, że cóż mam robić po powrocie z pracy, ale codzienność dnia się nie skończyła. Nawet poziom narzekania wzrasta. Wraz z nadejściem zimy osiągniecie dobrostanu jest dużym wyzwaniem. Organizowanie czasu, wypełnianie każdej wolnej chwili, praca nad sobą, planowanie przepisów, porządkowanie, jak również spotkania
z przyjaciółmi, wypiekanie i zmiana dekoracji pokoju- tak staram się dostarczyć optymizm do organizmu, albo chociaż nie myśleć. Spróbujcie, pomaga :) Nagle ta sama rutyna i powtarzalność nabiera tempa. Zaczyna wypełniać się nową treścią, sprawia że pojawia
się dawna i ostatnio zagubiona  iskierka w oku. Wszystko nabiera sensu.

W związku z ciemnością i wypiekaniem, dziś chcę Was skusić moją wariacją dot. kolorowych i słodkich Ciastek Warszawskich.

Ciasteczka Warszawskie, czy mają coś wspólnego z stolicą, hym… nie wiem. Ale są kruche, słodkie za sprawą lukru oraz marmolady
i obtoczone w kolorowej posypce. Im są mniejsze tym lepsze!

Ciasteczka są niebywale pracochłonne i niech Was nie zwiedzie ich rozkoszny wygląd :)

Składniki:

Ciasto:300 g mąki tortowej 120 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany

Lukier:2 białka ¾ szklanki cukru pudru 

Dodatkowo: marmolada do przełożenia oraz kolorowa posypka do obtoczenia

Wykonanie:

Masło posiekać nożem z mąką na kruszonkę, dodać jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut

Białka miksujemy z cukrem pudrem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować go na grubość około 4 mm. Stolnica powinna być lekko oprószona mąką. Następnie wykrawać małe krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarować warstwą lukru. Piec w temp. 180 °C przez około 15 min.

Ostudzone ciastka sklejać razem, smarując stronę bez lukru marmoladą. Boki obtoczyć w posypce.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>