Ciasto cappuccino z gruszkami

Cappuccino i gruszki….. brzmi dziwnie. Gdy mówiłam o serku homogenizowanym z wanilią, i gruszkach zapiekanych w soku pomarańczowym, możecie mi wierzyć lub nie, ale K. lekko się zdziwił. Jak mogłam wpaść na takie połączenie! Po spróbowaniu przyznał, że jest całkiem dobre i nie spodziewał się takiego efektu.
Ciasto ma intensywny smak cappuccino i gruszki tutaj doskonale pasują. Krem na bazie serków homogenizowanych zagęściłam żelatyną, aby lepiej trzymał się podczas krojenia.  Jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie ma mowy że nie wyjdzie.

Gruszkowe cappuccino to słodkie delikatne ciasto i przede wszystkim zaskakuje smakiem. Polecam dla osób, które lubią ciastka
z kremem.

Jeśli macie jakąś okazje do świętowania w tym miesiącu to z powodzeniem możecie wypróbować przepis.

Składniki:/blacha 24×30 cm/

Biszkopt:

5 dużych jajek ¾ szklanki maki tortowej ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej ¾ szklanki cukru kryształu1 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Krem cappuccino:

2 opakowania śmietanki Śnieżki 400 ml zimnego mleka 400 g waniliowego serka homogenizowanego10 łyżek waniliowego cappuccino 100 ml gorącej wody 3 pełne łyżeczki żelatyny

Gruszki zapiekane:

ok. 800 g gruszek 300 ml soku pomarańczowego 

Dodatkowo:

2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe200 ml mocnej, słodkiej kawy 50 ml likieru kawowego

Wykonanie:

Make tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczypta soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać w dwóch partiach cukier i ubijać na średnich obrotach, do uzyskania gęstej i lśniącej piany.
Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, wymieszać. Suche składniki przesiewać w kilku partiach i mieszać je z masą jajeczna za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170°C przez około 30 minut. Czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Po upieczeniu upuścić biszkopt na blat lub podłogę z wysokości 30 cm i pozostawić do ostudzenia.

Wystudzoną kawę połączyć z likierem i nasączyć biszkopt.

Gruszki obrać, pokroić w cząstki, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sokiem. Piec w nagrzanym piekarniku
w temp. 180°C przez około 10 minut. Następnie wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do temp. pokojowej.

Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem, aż powstanie sztywna piana, do której należy dodać serki oraz proszek cappuccino. Połączyć składniki,  następnie cały czas miksując wlewać powoli żelatynę. Krem wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia. Pokrojone gruszki wyłożyć na krem.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego

Andrzejkowa uczta

3 przemyślenia na temat “Ciasto cappuccino z gruszkami”

  1. O mniam! Ciacho prezentuje się cudownie. Takie połączenie to niebo w gębie :)

  2. ~Edyta pisze:

    Przyznam, że jak przeczytałam tytuł to tez wydało mi się dziwne połączenie, gruszki i cappucino? no jak? ale jestem w stanie, uwierzyć ci na słowo, że to ciasto moze byc dobre. W tym miesiącu mam imprezkę rodzinną więc chyba wypróbuję przepis :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>