Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie

Były już wyśmienite czeko-powidła, które ubóstwiam i nie pozwalam na to aby długo leżakowały. Tym razem na mecie sezonu wiśniowego robiłam CZEKO-WIŚNIE. Szlachecka konfitura zakropiona rumem, nie oprze się jej żaden łasuch.

Przetwory zawsze zaczynam do dżemów i tym razem zachęcam do wypróbowania przepisu. Najwięcej pracy jest podczas drylowania, proszę uzbroić się w cierpliwość. Kwaskowate owoce otulone czekoladą odwdzięcza się Wam zapachem i znakomitym smakiem.
Już teraz trzeba pomyśleć jak zamknąć i przechować lato, aby mroźne zimowe wieczory pachniały WIŚNIAMI Z RUMEM
W CZEKOLADZIE.

Planuje upiec drożdżową chałkę i podać ją z czeko-wiśnią i masłem. Zaglądajcie do mnie :)

Składniki:

2 kg wiśni 600 g cukru 75 g kakao z „wiatraczkiem” 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki rumu proszek typu  konfiturex 1 sztuka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wiśnie wydrylować i zmielić na najgrubszym sicie. Przełożyć do garnka i gotować przez 1,5 do 2 godzin . Mieszać od czasu do czasu,
aż woda odparuje a konfitura częściowo zgęstnieje. (Jeśli używasz konfiturexu to nie musisz, aż tak długo gotować konfitury. Konfiturex zagęści nadmiar wody i uzyskasz strukturę dżemu.) Następnie dodać cukier i gotować jeszcze jakąś chwilę, uważać żeby konfitura się nie przypaliła. Następnie dodać kakao i drobno posiekaną czekoladę. Gotować do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum i wymieszać. Przełożyć gorące do słoiczków, zakręcić i odwracać do góry dnem.

Przed nałożeniem do słoiczków warto spróbować czy konfitura jest wystarczająco słodka. 

Smacznego

W wiśniowym sadzie 2016 W wiśniowym sadzie 2016 Róbmy przetwory 2016 Letnie owoce 2

4 przemyślenia na temat “Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie”

  1. ~Magda pisze:

    Ależ to musi być pyszne, wiśnie i czekolada, to świetne połączenie :)

  2. ~SimsOFF pisze:

    Hmmm… pycha :)

  3. Idealna propozycja na chłodne wieczory : ) Czeko-wiśnia to dla mnie coś nowego, robię raczej standardowe dżemy i konfitury. Smacznie, ale nudno i chciałoby się wypróbować czegoś bardziej oryginalnego. A tu mamy nie tylko smak czekolady i kakao, ale i alkoholowy akcent. Pomysł genialny i koniecznie muszę skorzystać z przepisu zanim minie sezon na wiśnie. Dzięki i pozdrawiam!

  4. KolorySmaków pisze:

    Polecam wypróbować czeko-wiśnie. Dziś dodałam je do owsianki i również pysznie smakują. Szkoda,że nie mogę Wam wysłać próbki na rozbudzenie apetytu i zachętę do działania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>