Delicja brzoskwiniowa

Lubicie ciastka DelicjeJa żywię do nich pewien sentyment. Jako mała dziewczynka rozbierałam ciasteczko na części składowe. Uwielbiałam obdzierać galaretkę z czekolady. Pewno nie tylko JA ;) Na wzór tych ciastek zrobiłam DELICJE BRZOSKWINIOWĄ. Z lekkim biszkoptem, na którym  znajdują się cząstki brzoskwiń zatopione
w galaretce oraz przykryte czekoladowym musem. Warstwy zaskakująco dobrze współgrają ze sobą. Biszkopt nasączyłam rumem, który nadaje charakteru ciachu. Brzoskwinie z puszki są idealne o każdej porze roku.
A delikatny mus czekoladowy na bazie śmietanki kremówki i gorzkiej czekolady nadaje wyrazistości. 

Delicja posiada wyważone smaki, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych tortów.

Może wykorzystacie przepis i zrobicie właśnie TO ciacho.

Składniki:

Biszkopt: 

5 jaj w temp. pokojowej ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Poncz: Rum

Warstwa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzącej wody

Mus czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki wrzącej wody

Wykonanie:

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i razem ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Pod koniec dodać w partiach cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka. W kilku porcjach dodać przesiane mąki
z proszkiem do pieczenia i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, aby piana nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 °C na ok. 15- 20 minut. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuścić z ok. 30 cm na blat, następnie pozostawić do wystudzenia.

Biszkopt nasączyć rumem, według uznania.

Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kawałki, następnie wyłożyć na biszkopt. Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder oraz wlewać cienkim strumieniem żelatynę, nie przerywając miksowania. W kilku porcjach dodać roztopioną czekoladę i wymieszać drewniana łyżką. Mus przełożyć na galaretkę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Smacznego

 

Wiosenne słodkości 2016

2 przemyślenia na temat “Delicja brzoskwiniowa”

  1. ja do tej pory nie umiem zjeść normalnie delicji, tylko oddzielam częściami.. hehe:) smacznie wygląda to ciasto! :)

    1. KolorySmaków pisze:

      pewne przyzwyczajenia pozostają z nami na zawsze :)
      a ciacho na prawdę dobre, polecam spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>