Rogaliki drożdżowe

Rogalik na dwa kęsy.Puchaty i z nadzieniem.

Domowe rogaliki wykonać może każdy. W kwestii nadzienia można dosłownie poszaleć i użyć dowolnych marmolad, kremów czy mas.

Rogaliki w sam raz na drugie śniadanie i zimne wieczory.

Wypiek w starym stylu.

Składniki:

500 g mąki pszennej50 g świeżych drożdży  2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju ½ szklanki cukru szczypta soli

Dodatkowo: masa makowa marmolada z konfiturą z róży cukier trzcinowy

Wykonanie:

Tłuszcz roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Całe jajko i jedno żółtko ubić z resztą cukru (pozostałe białko potrzebne będzie do posmarowania gotowych rogalików). Wszystko dodać do mąki, nie zapomnieć o szczypcie soli. Drewnianą łyżką wymieszać składniki, zostawić aby ciasto podrosło. Następnie jeszcze raz wymieszać. Gdy ponownie podrośnie wyłożyć na stolnicę, lekko podsypana mąką, wyrobić. Kolejno rozwałkować i pokroić na trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pozostawić do wyrośnięci. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 °C przez około 12 – 15 min. do złotego koloru.

Smacznego

 

Prezenty na Mikołajki II Jesienne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>