Ciasto milionera

Do Krakowa było mi nie po drodze. Pomimo tego wpadłam tam jak po ogień, na jeden wieczór. Potrzebowałam małego „resetu” oderwania się od normalności dnia. Czasu na spacer i rozmowy przy kawie w miejscu z pięknym widokiem oraz „nuty” szaleństwa. Tam czas płynął jakoś inaczej.

Słoneczna, złota jesień oraz wyborny deser. Tego bym się nie spodziewała, a jednak! Tym razem nie ja byłam cukiernikiem, a pewna Panna Anna.

Znakomity deser dla smakoszy krówki i czekolady. Millionaires shortbread to tradycyjne ciasto pochodzące ze Szkocji. Nazwa jest adekwatna, gdyż wypiek posiada bogaty smak.
Ciasto Milionera ma trzy warstwy: kruche placek z kawałkami cukru trzcinowego, słodki karmel oraz rozpływający się w ustach czekoladowy wierzch. Ktoś oszalał, wymyślając takie cudo. I chociaż kawałek posiada milion kalorii, musiałam sięgnąć po niego po raz kolejny.
To wspaniałe połączenie słodyczy i chrupkości. Uwierzcie rzadko jadam takie słodkie delicje. 

Czy można przedawkować szczęście i cukier, owszem można! A po wszystkim trafia się do klejącego nieba krówkowo – czekoladowego!

Wspaniały wieczór, dobre towarzystwo, mnóstwo wrażeń i świetna zabawa oraz wymarzony deser.

To jak wygrać MILION.

A kto by nie chciał być bogatym…?

Ty też możesz zostać milionerem lub go dziś spróbować!

Składniki:

175 g mąki pszennej 125 g masła 50 g cukru trzcinowegogotowa masa krówkowa 2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki masła 2 łyżki mleka orzechy laskowe

Wykonanie:

Formę (20 x 29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Dobrze zagnieść ciasto.  Gotowym ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 °C przez ok. 20 minut, do złotego koloru. Gotową masę krówkową wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu ułożyć orzechy laskowe. Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto. Całość schłodzić kilka godzin. /Przed krojeniem ciasto najlepiej wyciągnąć na chwilę z lodówki./

Zmodyfikowany przepis ze strony MojeWypieki.com

Smacznego

Jesienne słodkości!

Jedno przemyślenie na temat “Ciasto milionera”

  1. ależ to ciasto wyglada, aż mi ślinka pociekła :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>