Rolada biszkoptowa z kremem latte macchiato

Rolada z kremem Latte Macchiato zagościła wczoraj na Naszym stole. Inna niż zawsze z nutką likieru, na bazie serka mascarpone
a słodyczy dodaje biała czekolada. Krem wyszedł fenomenalny i ciężko się powstrzyma przed kolejną porcją.  Jako posypki użyłam kakao, które idealnie pasuje do całości.

Podczas krojenia wyczuwalny jest rozkoszny aromat likieru, by w końcu skusić Nas i poczuć ten obłędny smak.

Rolada zyskała wielu zwolenników. Jeszcze nie raz ją przygotuje.

Nie ma o czym więcej pisać, tylko piec i jeść.

Składniki na biszkopt:

3 jajka 40 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru szczypta soli 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodać żółtka, i dalej ubijać. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać szpatułką. Blachę ( 40 x 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 °C i piec około 12 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć  i odwrócić do góry dnem na ściereczkę kuchenna. Usunąć papier do pieczenia i delikatnie zwijać wzdłuż dłuższego brzegu, razem z ściereczką. Odstawiamy do ostudzenia.Nie czekamy, aż rolada wystygnie. Wszystko robimy na gorąco.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 3 kieliszki likieru latte macchiato ( ok. 100 – 150 ml) 1 ½ łyżeczki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody 5 – 6 herbatników

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić do ostudzenia.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do serka dodać likier, delikatnie
i krótko zmiksować składniki. Powoli dodawać ostudzoną białą czekoladę wymieszać do połączenia składników. Krem powinien być gładki. Przestudzoną żelatynę wolnym strumieniem wlać do kremu, cały czas delikatnie mieszając. Herbatniki pokruszyć i dodać
do kremu. Krem schłodzić i wyłożyć na biszkopt, całość zwinąć. Posypać kakaem i schłodzić.

Dodatkowo:

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Następnie pociąć na prostokąty
i nałożyć na krem, przy jednym z dłuższych brzegów i zwinąć.

Smacznego

Jesienne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>