Omlet z kurkami

Pozostajemy nadal w tematyce leśnej. Uwielbiam przebywać w lesie. Nawet największa gaduła potrzebuje chwili refleksji. W dodatku leśne zacisze dostarcza mi inspiracji kulinarnych.

Dzisiaj polecam omlet z kurkami. Kurki nazywane są złotem lasów i ja się z tym stwierdzeniem zgadzam. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych dań. U mnie w domu kurki dodawało się do jajecznicy. Natomiast nadmiar obgotowywało się i następnie mroziło. Aby poza sezonem móc je znowu wykorzystać. Oczywiście kurki najlepiej smakują zaraz po porannym grzybobraniu, gdy nad polami zalega mgła i rosa zdobi trawy.

Omlet posypałam żółtym serem i świeżym szczypiorkiem. Całość uwodzi zapachem oraz kusi…

Składniki:

ok. 100 g kurek2 jajka 1 cebula szalotka 1 łyżeczka masła sól pieprz szczypiorek żółty ser

Wykonanie:

Grzyby oczyścić pędzelkiem. Pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Następnie dodać drobno posiekaną cebulkę
i podsmażyć do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać na patelnie,
na której są już grzyby. Smażyć aż jajka się zetną, następni złożyć brzegi do środka i posypać, startym żółtym serem. Zmniejszyć ogień
oraz przykryć patelnie. Chwilę podsmażyć, kolejno obficie posypać szczypiorkiem.

Smacznego

Pora na kurki 2015 Uczta pod gołym niebem

Jedno przemyślenie na temat “Omlet z kurkami”

  1. Pyszności! Uwielbiam kurki pod taką postacią :)
    Dziękuję za udział w akcji „Pora na kurki 2015″.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>