Roladki drobiowe z zielonymi szparagami

Słonecznie, barwnie i aromatycznie. Konwalie kwitną a ich zapach przypomina mi, że jako dziecko zbierałam te śnieżnobiałe dzwoneczki
i robiłam bukiety. Oszołomiona eksplozją wiosny nie wiem czy wypiekać placki rabarbarowe, czy może zrobić chłodnik litewski
z nowalijkami lub udać się na piknik z tartą truskawkową, a może zjeść szparagi.

Sezonowe rarytasy wkrótce się skończą, muszę wykorzystać ten piękny czas ostatnich wiosennych bogactw. Więc do pracy…

Dziś na obiad będą roladki drobiowe z szparagami i mozzarellą. Delikatne danie z akcentem burżuazji.


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych szparagów mozzarella 8 plasterków boczku sól pieprz 

Wykonanie:

Z piersi z kurczaka wyciąć 4 filety, lekko je rozbić przez woreczek foliowy. Filety doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę
z szczyptą soli i cukru. Z szparagów usunąć zdrewniałą końcówkę, związać je gumką lub sznurkiem i wrzucić pionowo do gotującej
się wody, na około 5 minut. Główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie. Po 5 minutach szparagi wyciągamy i studzimy.
Na każdym filecie układamy ser i szparagi (2-3 sztuk). Następnie pierś zwijamy w zgrabne roladki i owijamy 2 plasterkami boczku.
Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 30 – 40 minut.

Smacznego

Szparagowe<3Love

Jedno przemyślenie na temat “Roladki drobiowe z zielonymi szparagami”

  1. ~Beata pisze:

    Bardzo fajne połączenie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>