Kurczak na pomidorowym ryżu

Przepis na kurczaka na pomidorowym ryżu moja mama dostała od koleżanki z pracy, gdzie nadal funkcjonuje tzw. poczta pantoflowa. Kiedyś to mnie śmieszyło ale teraz wiem, że otrzymane w ten sposób świstki papieru z recepturą nie mają sobie równych. Bo przecież zanim ja dostanę taki przepis, kilka gospodyń go wypróbuje, doda swoje 2 grosze i w rzeczywistości mam czarno na białym danie, które jest sprawdzone i w dodatku smaczne.Jednak gdy chcę wypróbować takowy przepis muszę go odchudzić oraz dodać swoje ulubione zioła. Ale dowolność w prostej kuchni
jest nieograniczona.
Jeśli macie możliwość czerpania doświadczenia od prawdziwych wiejskich kucharek to korzystajcie.

Ja nie mogłam dziś kwestionować rozpiski dnia i jak mama postanowiła, że będziemy jeść kurczaka na ryżu, tak też się stało.

Zapraszam Was na obiad w stylu wiejskim. Wypróbujcie, bo warto.

Składniki:

4 udka z kurczaka 2 szklanki suchego ryżu 2 cebule majeranek czosnek sól pieprz

Zalewa:1 ząbek czosnku 6 szklanek wody 6 łyżek ketchupu pikantnego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 – 3 łyżeczki wegety 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Mięso oczyścić, usunąć skórę i podzielić na mniejsze części. Następnie natrzeć ulubionymi przyprawami i czosnkiem. Kurczaka odstawić na 2 godziny. Ryż wsypać na blachę (30×40). Na ryżu ułożyć mięso. Cebulę pokroić w plastry, poukładać na wierzchu mięsa. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować. Całość wylać delikatnie na blachę z ryżem i mięsem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez ok. 1 godzinę 30 minut.

Smacznego

16 przemyśleń na temat “Kurczak na pomidorowym ryżu”

      1. ~Obżarciuch pisze:

        bardzo smaczny kurczak, ekstra pomysł:) zobacz tez nasze danie z kurczakiem
        http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/kurczak-z-kurkuma-i-ryzem.html

        1. ~Rondel pisze:

          ale smaczny kurczak, chętnie takiego spróbujemy :) a to nasze przepisy na kurczaka
          http://ronddel.blogspot.com/search?q=kurczak+przepisy

          1. ~Ania pisze:

            wygląda pysznie, a ja polecam domowy wyrób serów do ciast, przystawek i zapiekanek http://blog.winoiser.com

    1. ~Henia pisze:

      Polecam smaczne danie z kurczaka
      http://www.przepismamy.pl

  1. Bardzo smaczne danie, polecam też moje pomysły na kurczaka
    http://bulkazchlebem.pl/?s=kurczak

  2. ~sylwia pisze:

    Wygląda smakowicie… zapraszam na roladę z sera żółtego na moim blogu ;)

  3. ~Buster pisze:

    Super, zapiekany ryż z kurczakiem to jest to! :D

    http://www.buster.pw/koniec-z-mcdonaldem/

  4. ~Ania pisze:

    A dlaczego udka mają być bez skóry?

    1. sylwusia071 pisze:

      Możesz pozostawić skórę. Ja odkąd jestem na diecie udka jadam bez skóry.

  5. Uwielbiam takie połączenia, zresztą kurczak jest zawsze smaczny:-)
    Zapraszam Cię na taką propozycję z piersi kurczaka.
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/roladki.html
    Pozdrawiam

  6. ~su pisze:

    PYSZNE DANIE;ROBIŁAM PODOBNIE ;) A ZAPRASZAM NA ”KURCZAKA CURRY NA PATYKU” POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html

  7. ~m pisze:

    właśnie przeczytałam przepis, wypróbuję w najbliższym czasie. urzekł mnie! …bo jest prosty, bez zadęcia na specjalistyczny sprzęt, wyszukane przyprawy, długość przygotowania. dziękuję za to, że zechciałaś się nim podzielić!

  8. Kolejny fajny post blogowy :) Tak trzyma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>