Torcik z kremem budyniowym i wiśniami

Ciasto z nie byle jakiej okazji. W końcu to urodziny brata.

Kilka dni zastanawiałam się nad smakiem…
Zdecydowałam się na klasyczny biszkopt, przełożony kremem budyniowym.
Aby przełamać biel postawiłam na wiśnie. Z racji, iż są to 18- naste urodziny biszkopty nasączyłam wiśniówką a pozostały trunek dodałam do galaretki Można by rzec, że pasuje do wkraczania w dorosłość.

Torty to ciasta okazjonalne i ważny jest w nich wyważony smak i dekoracja. Zawsze jemy oczyma. Teraz doceniam osoby, które pieką i dekorują takie cudeńka.

Nieziemski smak a zarazem bardzo zwyczajny, cudnie niespodziewany środek a przy tym dobrze znajomy.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru proszek do pieczenia na koniec łyżeczki szczypta soli

Krem budyniowy: 

½ litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła szklanka cukru pudru 1 żółtko

Galaretka wiśniowa:

słoik kompotu wiśniowego 3 galaretki wiśniowe 

Dodatkowo: wiśniówka 100 mlposypka czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Przygotowana ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 160 °C przez ok. 30 min. Po ostudzeniu, biszkopt przeciąć. Z górnego placka wyciąć za pomocą miseczki kółko. Tym samym uzyskamy 3 blaty biszkoptu. Każdy należy napączować wiśniówką.

Galaretka wiśniowa: Odsączyć wiśnie z zalewy oraz wydrylować. Kompot zagotować i rozpuścić w nim galaretki. Dodać wiśnie i odstawić do ostudzenia.
Gdy nadzienie będzie już chłodne dodać 2 kieliszki wiśniówki. Odstawić do stężenia.

Krem budyniowy: Odlewamy ½ szklanki mleka, w tym mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko należy zagotować. Do gotującego
się mleka wlewamy rozmieszane mąki. Całość gotujemy, nie zapominając o mieszaniu aby masa była gładkiej konsystencji. Odstawiamy
do całkowitego ostudzenia. Miękką masło z cukrem i żółtkiem ucieramy mikserem. Następnie po łyżce dodajemy chłodny budyń. Miksujemy do momentu uzyskania aksamitnego i puszystego kremu. Gotowy krem odłożyć do lodówki na 15 – 20 minut.

Złożenie ciasta:

Na dnie tortownicy ułożyć spód biszkoptowy na niego wyłożyć połowę kremu. Na środek ciasta układamy małe kółko z biszkoptu. Całość przykryć połową tężejącej galaretki z wiśniami. Następnie nałożyć kółko biszkoptowe z dziurą w środku i posmarować pozostałą masą. do środka nałożyć resztę galaretkę. Dookoła udekorowac posypką czekoladową. Całość wstawić do lodówki na 3 – 4 godz. Najlepiej pozostawić ciasto na całą noc.

Smacznego

Inspirujące Wielkanocne Torty

24 przemyślenia na temat “Torcik z kremem budyniowym i wiśniami”

  1. ~gin pisze:

    Wspaniały tort, brat z pewnością był zachwycony :)

    1. ~ania pisze:

      apetyczne ciastko, ja zapraszam do siebie na domowy wyrób serków, cydru i miodu pitnego http://blog.winoiser.com

          1. ~3dchili pisze:

            Oj kupisz
            odchudzaniez3dchili.blogspot.com

          2. ~Obżarciuch pisze:

            obłędny!
            zapraszam na moje torty
            http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=tort

            pozdrawiam!

          3. ~Rondel pisze:

            fajny przepis, tort musi być pyszny
            zapraszamy do nas na torty
            http://ronddel.blogspot.com/search?q=tort+przepisy

  2. Super ciasto upieczone z pomysłem i smakiem :) Spróbuj też mojego ciasta z pysznym kremem pomarańczowym
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-pomaranczowa-fantazja

  3. ~mariola pisze:

    torcik wygląda rewelacyjnie :) i idealnie wpada w moje kubki smakowe :) mniam wiśnie, aż się rozmarzyłam :) do takiego torcika polecam kawę prosto z PALARNI KAWY: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/04/finest-coffee-palarnia-kawy.html

  4. ~Edyta pisze:

    jakie wymiary ma Twoja tortownica?

    1. sylwusia071 pisze:

      wysokość: 6 cm
      średnica: 24 cm

      1. ~Edyta pisze:

        Dziękuję :)

  5. Tort wygląda wyśmienicie. Bart zapewne był zachwycony.
    Na zdjęciu wydaje się większy niż 24 cm średnicy. Pyszności.
    A może uda Ci się zaglądnąć do mnie? Zapraszam na pomarańczową nutę biszkoptową http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/01/biszkopt-pomaranczowy.html pozdrawiam serdecznie po świąrecznie

  6. ~suzana pisze:

    PYCHA TORCIK ;UWIELBIAM TAKIE POŁĄCZENIA…WIŚNIEW TORCIE TO COŚ WSPANIAŁEGO ;ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJĘ ”TORTU CZEKOLADOWEGO Z MASĄ WIŚNIOWĄ”
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

  7. ~Alicja K. pisze:

    Super ciasto, niezły pomysł, szczególnie, że uwielbiam budyń i wszelkie masy budyniowe. ;-) Pozdrawiam serdecznie :-)
    Zapraszam też do mnie: http://kawiarniaalicji.blog.pl/

  8. ~anna pisze:

    Mam pytanie galaretką smarujemy całość , czy tylko wycięte kółko z biszkoptu!??

    1. sylwusia071 pisze:

      Najlepiej całość. Dla lepszego efektu wizualnego.

    1. sylwusia071 pisze:

      Dziękuje. Polecam wypróbować, jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smakował ;-)

  9. ~tss pisze:

    Ładny ten torcik, zapiszę :) Polecam czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

  10. ~Pozytywny pisze:

    Niesamowity torcik. Jestem pod ogromnym wrażeniem i wielki podziw dla Ciebie. Po prostu rewelacja, WOW! :) Chętnie sam wypróbowałbym ten przepis, ale widzę, że jest dość złożony i obawiam się, że nie uda mi się. :)

    1. sylwusia071 pisze:

      Nie zniechęcaj się, wbrew pozorom nie jest taki trudny. A jego złożoność to tylko moja niepohamowana inwencja twórcza, którą staram się rozwijać. Ważne żeby spróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>