Tarta El Dorado

Kraina pełna złota…

Piaszczysta plaża, lazurowa laguna, palmy kokosowe, półmiski pełne świeżych owoców i mnóstwo słońca. Spaceruje boso po plaży, 
bez makijażu oraz nienagannej fryzury. Zbieram muszelki, wyrzucone przez morze…

Piekąc tą tartę uciekam w marzenia i zachłystuje się każdym nawet małym promieniem słonecznym.

Spód kruchy jak marzenie, wypełnienie zasmakuje wszystkim amatorom ananasowych słodyczy i cytrusowych smaków.

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli

Nadzienie:

300 ml wody 120 g cukru 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sok z 1 cytryny sok z jednej pomarańczy 3 żółtka 2 łyżki masła

Dodatkowo:

puszka ananasów 1 – 2 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie ciasta:

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i cukier puder. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić przez 30 minut
w lodówce. Formę na tartę posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy. Podczas wałkowania można podsypać ciasto niewielka ilością kaszy manny. Gotowym ciastem wylepić formę. Dno należy nakłuć widelcem, tak przygotowane ciasto wstawić
do lodówki na 10 – 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 °C. Na dno ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec 5 – 10 minut. Następnie usunąć papier wraz z fasolą i piec kolejne 10 – 15 minut. Tarta powinna mieć złoty kolor. Można ochronić brzegi tarty przed spieczeniem za pomocą folii aluminiowej.

Wykonanie nadzienia:

Do garnka nalać wodę, dodać cukier, mąkę kukurydzianą oraz sok z pomarańczy i sok z cytryny. Całość wymieszać i zagotować.
Gdy masa zacznie gęstnieć należy energicznie mieszać, aby nie utworzyły się grudki. Gotować na małym ogniu jakieś 3 - 5 minut cały czas mieszając. Gotowanie ma na celu pozbycie się smaku surowej mąki. Następnie masę należy przestudzić. Do chłodnej dodajmy
po jednym żółtku, cały czas mieszając. Ucierać do połączenia składników. Całość podgrzać ale nie gotować, dodać masło i wymieszać. Masę należy studzić pod przykryciem i od czasu do czasu przemieszać. Kolejno, rozsmarować na upieczonym i ostudzonym kruchym spodzie.

Udekorować pokrojonym ananasem i żurawiną. Gotową tartę należy schłodzić.

Smacznego

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Jedno przemyślenie na temat “Tarta El Dorado”

  1. ~gin pisze:

    Wygląda zachęcająco :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>