Ciasto z nadzieniem kokosowym

Podobno przyjęcie bez ciasta to tylko spotkanie. To absolutna racja. Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze staram się przygotować coś wyjątkowego.

A teraz jest właściwie czas planowania świątecznego menu. I znowu mam mnóstwo pomysłów a za mało osób do wykarmienia. W święta wszyscy będą przesyceni.

Ciasto z nadzieniem kokosowym będzie idealną dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

150 g mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego 3 jajka (w temperaturze pokojowej)140 g masła (w temperaturze pokojowej)80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka masła ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych 2 średnie banany

Wykonanie:

W ⅓ szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy oraz cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować i do wrzącego dodać rozmieszany budyń. Całość należy mieszać aby nie powstały grudki. Dodać łyżkę masła, rozmieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy masa zbielej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i należy dodawać partiami. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy na środek nałożyć budyń, delikatnie wyrównać. Budyń nie powinien dotykać brzegów tortownicy. Przykryć pozostałym ciastem. Najlepiej rozsmarowywać ciasto od brzegów do środka, aby cały budyń był przykryty. Na wierzchu ciasta ułożyć plastry banana.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu, ostudzić.

   

Smacznego

Waniliowy Weekend VIWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>