Kakaowe babeczki nadziane budyniem waniliowym

Zawsze zazdrościłam tych subtelnych poranków w filmach. Ona wstaje piękna i świeża, jak kropla rosy. On niczym wymarzony kochanek przynosi śniadanie do łóżka. No kto chodzi spać w pełnym makijażu i wstaje w nie rozmazany?! 

Moje wszelkie próby kończyły się zawsze delikatną śliwką pod okiem.
Na początek mojego dnia zawsze składa się doborowe towarzystwo i pachnąca mleczna kawa z świeżym pieczywem.

Życzę Wam nie tyle filmowych śniadań, co kompana do śniadania. A jeśli moje życzenia się spełnią to po śniadaniu miło będzie podać mała babeczkę z waniliową niespodzianką w środku.

 

Składniki:

2 jajka 1 szklanka mleka
⅓ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao

Nadzienie z budyniu: 1 budyń waniliowy bez cukru300 ml mleka ok. 24 g cukru waniliowego

Wykonanie:

Budyń należy ugotować według przepisu na opakowaniu i odstaw go na bok. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj olej i wymieszaj. Partiami dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Cały czas pamiętaj o ucieraniu ciasta. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodaj trochę mleka. Składam po 2 – 3 papilotki na muffiny i napełniam płaska łyżką ciasta. Na środek położyć łyżeczkę budyniu i przykryć drugą płaską łyżką ciasta. Pamiętać aby napełnić tylko ¾ objętości papilotki. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 25 – 30 minut w temperaturze 180 °C.

***Przepis na ok. 16 – 18 babeczek***

 

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>