Kurczak pieczony na butelce

Kurczak pieczony to smaczny pomysł na obiad. Takie danie posiada same zalety. Drób pieczony w piekarniku jest bez dodatku tłuszczu. Mięso idealnie soczyste, gdyż nawilżane jest przez wydobywające się piwo. Alkohol paruje i jest niewyczuwalny. Dodatkowo kurczak posiada chrupiącą skórkę.

Przepis jest bardzo prosty a jednocześnie niezawodny.

Kurczak postawiony na baczność, okazale prezentuje się podczas niedzielnego obiadu czy też wykwintnej kolacji.





Składniki:

tuszka kurczaka piwo w butelce przyprawa do kurczaka czosnek w kostce sól do wsypywania do butelki łyżeczka cukru

Wykonanie:

Kurczaka natrzeć przyprawą i czosnkiem. Pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie kurczaka nadziać na butelkę i wsadzić
do piekarnika. Piec w temperaturze 180 – 200 °C. Czas zależy od wagi kurczaka. Mój kurczak ważył 1,7 kg, piekł się ok. 2 godz. Podczas pieczenia co jakiś czas należy wsypywać sól do butelki, aby mięso było polewane piwem. Pod koniec pieczenia do butelki wsypać cukier który nada kurczakowi nieco słodyczy i ładnego koloru skórce.

***Przyjmuję się, że 1 kg mięsa należy piec 1 godzinę.***

 

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>