Naleśniki na słodko

Menu obiadowe nie może być nużące, trzeba go ukraszać. Nawet niewielka zmiana poprawia humor i odczucia smakowe. Co więcej, samodzielne skomponowanie posiłku, poprzez uzupełnienie naleśnika ulubionymi dodatkami może okazać się arcydziełem kulinarnym. Naleśniki to proste danie, szczególnie lubiane przez dzieci, rozwijające ich kreatywność oraz gusta smakowe. Moje naleśniki były w wersji słodkiej ale przecież wiemy, że ile smaków tyle przepisów na naleśniki.

Gdy nie trzeba nigdzie iść ani nic robić, gdy nie ma telefonu ani telewizora,
każda godzina jest sycąca.

Składniki:

ok. 0,5 litra mleka2 jajkaok. 6 – 7 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru płynny aromat waniliowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać, aż ciasto stanie się aksamitne o konsystencji lejącej się śmietany. Naleśniki powinny być cienkie, ale nie powinny się rwać, ani też ociekać tłuszczem. Zanim usmażymy pierwszego naleśnika, należy rozgrzać patelnie
i posmarować słoniną (tak nauczył mnie mój tata). Kolejne placuszki smażę bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej i nic nie przywiera. Miarkowanie ciasta zależy od wielkości patelni. Ważne jest również jej przechylanie podczas wlewania ciasta, dzięki temu ciasto rozleje się równomiernie. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi aby zmiękły.

Nadzienie z sera białego

ok. 0,5 kg sera białego2 żółtka 2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego cukier do smaku

Ser biały należy zemleć lub rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładka masę.

Moje dodatki:

dżem brzoskwiniowy, wiśniowy, truskawkowy; krem czekoladowy; nadzienie z białego sera; jogurt naturalny; banan; jabłko

 

Smacznego

Twarogowe słodkości 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>