Sylwestrowa pieczeń wołowa

Koniec roku to czas refleksji i wzmożonej pracy. Wszystkie sprawy należy dopiąć
na ostatni guzik przed wybiciem magicznej północy. W związku z tym będziemy mogli przewrócić kartkę kalendarza z czystym sumieniem i zacząć realizować nowe postanowienia i plany życiowe. Z bagażem starych doświadczeń możemy zacząć wszystko od początku. Uważam że rok 2014 był rokiem udanym.

 

Skoro nadszedł ten dzień kiedy żegnamy się z starym rokiem, chce życzyć Wam i sobie wspaniałego Nowego Roku. Myślę że
w tych kilku słowach jest zawarte wszystko co ważne dla każdego. Mam nadzieję, że 2015 przyniesie zdrowie, ogrom uśmiechu, spokój, szczęście i mnóstwo czasu na wspólne gotowanie.

 

Na przyjęciu sylwestrowym królują zimne przekąski. Ja jednak jestem zwolenniczką gorących posiłków, więc przyrządziłam pieczeń wołową w aksamitnym sosie.

Składniki:

1,5 kg mięsa wołowego1 czerwona cebula1 duży ząbek czosnku200 ml czerwonego wina2 płaskie łyżki mąki2 łyżki oliwy z oliwekłyżka majerankułyżka słodkiej papryki2 liście laurowe3 ziela angielskie sólpieprz

Wykonanie:

Mięso poporcjować, dodać do niego drobno posiekany czosnek, roztarty w dłoniach majeranek, mąkę, sól, pieprz i słodka paprykę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy
i usmażyć mięso. Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną
w piórka. Do podsmażonego mięsa dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Całość przekładamy na patelnie z podsmażoną cebulą, dolewamy bulion lub wodę aby mięso było całkowicie przykryte. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość przykrywamy i dusimy do miękkości.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>