Łazanki

Co można zrobić z połówką kapusty, która nam została? Po prostu łazanki :-)
Jest to potrawa, która nie wymaga wagi kuchennej. Podałam gramaturę dla tych co ściśle trzymają się przepisu. Jednak składniki na łazanki mogą być dodawane tzw. na oko. Jest to danie przy którym nie warto trzymać się proporcji. Dla osób które lubią kapustę, polecam dodanie jej zdecydowanie więcej, mięso mielone również możemy zastąpić kiełbasą. Jednak ten przepis idealnie wpisuje się w gust i smak mojej rodziny. Warto go wypróbować!

Składniki:

1 kg mięsa mielonegopół główki kapusty300 g makaronu łazankowego1 cebula przyprawa kucharekpieprz1-2 łyżki oleju

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kolejno dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawą kucharek i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości w wodzie
z solą. Następnie mięso, makaron i kapustę mieszamy razem, doprawiamy do smaku
i chwilę podsmażamy. Należy uważać żeby danie się nie przypaliło.

Smacznego

Jedno przemyślenie na temat “Łazanki”

  1. ~Edyta pisze:

    Zainspirowałaś mnie tym przepisem i u mnie dziś, zagościły łazanki, co prawda w wersji bezmięsnej i z kiszoną kapustą (na chwilę obecną preferuję smak kwaśny), ale wyszły równie dobre, no i co najważniejsze miałam obiad w zaledwie pół godzinki :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>