Miękkie świateczne pierniczki

„Jest taki dzień, bardzo ciepły choć grudniowy;
dzień, zwykły dzień, w którym gasną wszelkie spory.
Jest taki dzień, w którym radość wita wszystkich,
dzień, który już każdy z nas zna od kołyski.”

Atmosfera świąt jest wyczuwalna w każdym miejscu. W oknach migają światełka,
na drzwiach wiszą świąteczne wianki, ulice zostały przystrojone, sklepy prześcigają
się  w promocjach Milki a choinkowe gałązki uginają się od ozdób.Prezenty już spakowane, choinka stoi i tylko czeka na przystrojenie, ale musi jeszcze uzbroić w cierpliwość. Pozostała nam długa podróż do Polski i wreszcie upragnione wolne oraz spotkanie z rodziną. W domu czekają na Nas aromaty wigilijnych potraw ale przecież jeszcze lepienie uszek, smażenie ryby, gotowanie kapusty z grzybami i pieczenie ciast. Tak właśnie wyglądają święta w moim domu. Czyli mnóstwo przygotowań! Ale tym razem zaplanowałam wszystko z Niemiec. Będziemy mieć bardzo rodzinną wigilie. Mamy brat przylatuje z rodziną
z deszczowej Irlandii, więc będzie gwar, tłok i wiele radości, czyli to co kocham najbardziej :-*

Chwileczkę czas powrócić do rzeczywistości, czyli Erzhausen. :-D Niemiecką tradycją jest pieczenie Lebkuchen. Ja też postanowiła uświetnić nasze ostatnie dni tutaj zapachem pierników. Produkty potrzebne do przygotowania ciasteczek przybyły już
w listopadzie z Polski, prawdziwy miód i przyprawa do piernika, którą uwielbiam.

Z racji tego ze jesteśmy łasuchami i nie mamy nadmiaru wolnego czasu, ciastka nie mogły leżakować więc muszą być miękkie od razu! Jeśli macie podobnie jak My to przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Pierniczki od razu po upieczeniu można jeść. Te niezwykłe korzenne ciastka to fundament świąt Bożego Narodzenia, najlepiej smakują pieczone własnoręcznie i przystrajane z przyjaciółmi. Takie zabawy w kuchni łączą ludzi w ten szczególny czas.

Składniki:

500g mąki180g miękkiego masła2 jajka150g cukru2 łyżki miodu2 przyprawy do piernika (ok. 40g)2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Do miski wsypujemy 450g mąki i pozostałe suche składniki, wszystko należy wymieszać. Dodajemy miód, masło i jajka, wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie. Pozostałe 50 g mąki używamy do tzw. Podsypywania podczas wałkowania. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 4 mm. Wykrawamy różne kształty foremkami. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180° C przez 10 minut.

„Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
Nur das traute hoch heilige Paar.
Holder Knab im lockigten Haar,
Schlafe in himmlischer Ruh!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>