Szarlotka

Szarlotka to ciasto które najbardziej kojarzy mi się z moim tatą. Jego rozmaite warianty na temat jabłek przykrytych kawałkiem ciasta często nie miały końca. Był pewien czas kiedy to szarlotka na kruchym cieście gościła na stole niemal co tydzień. Jednak każdej wiosny ustępuje ona miejsca nieco lżejszym deserom i powraca w pełni swojej klasy jesienią, kiedy nadchodzi czas zbioru jabłek. Równie dobrze smakuje przed świętami
z dodatkiem ziemistego cynamonu. Przyprawa ta w okresie jesienno – zimowym może uchronić nas od przeziębień. Również przyśpiesza on przemianę materii dlatego jest sprzymierzeńcem osób na diecie :-) Ja osobiście uwielbiam cynamon, nie ze względów odchudzających czy zdrowotnych. Lubię tą przyprawę bo ma wyrazisty zapach i smak.

*** W przygotowaniach ciasta pomogła mi Ania. Jest ona nie zastąpiona w kuchni i moim życiu ***

Składniki:

200 g margaryny2 ½ szklanki mąki2 jajka1 żółtko2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia

12 jabłek1 łyżka mąki
2 łyżeczki cukru
cynamon

Wykonanie:

Margarynę, cukier rozdrabniamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka. Następnie zarabiamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem, Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie cząstki, następnie układamy na ciasto. Posypujemy mąką cukrem i obficie cynamonem, przykrywamy rozwałkowaną druga połową ciasta. Na wierzchu tworzymy wzorki, nakłuwając ciast o widelcem. Pieczemy w temperaturze 160° C przez ok 1 godz.

 

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>