Murzynek – smak wyniesiony z domu

Czekolady nigdy za wiele!!!!!

Chociaż ciasto nie zawiera żadnej kostki czekolady to do jego przygotowania użyłam kakao, czyli jednego z głównych składników czekolady. I to ono nadaje mu ten głęboki czekoladowy smak. Idealne ciasto na jesienna chandrę :-)

” Spośród dziesięciu osób, dziewięć przyzna że lubi czekoladę a ta jedna, jedyna kłamie” :-D

 SONY DSC

Składniki:

200 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej5 jajek „M”1,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka 1,5 %4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka aromatu waniliowego+ wiórki kokosowe, starte orzechy włoskie

Wykonanie:

W garnku rozpuścić tłuszcz, dodać cukier, kakao, mleko i aromat waniliowy. Wszystko razem zagotować, masa powinna być jednolita. Odlać pół szklanki, posłuży nam ona do dekoracji. Resztę masy ostudzić, do zimnej dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ucierać mikserem. Ciasto powinno być gęste. Następnie partiami dodawać żółtka i nadal ucierać.

Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać połowę do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy masy się połączą dodać drugą połowę piany z białek i ponownie delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 24×30 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przekładamy ciasto i pieczemy przez 30-35 min w temp. 180° C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy wcześniej odstawioną polewą (0,5 szklanki) i posypujemy fantazyjnie wiórkami kokosowymi i orzechami.

Ciasto można podawać z łyżeczką dżemu z mirabelek.

 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>